Activiteiten op het Varendonck College

Bij ons draait alles om de leerling. Om de persoon erachter. Om zijn of haar talenten en vaardigheden. En wat wij kunnen doen om die te ontwikkelen. Dat doen we met eigentijds onderwijs dat bruist, inspireert en motiveert. Dit doen we door onze deuren wagenwijd open te zetten, iedereen uit te nodigen en er zelf op uit te trekken. Door nieuwe samenwerkingen aan te gaan, inspirerende activiteiten op touw te zetten en midden in de samenleving te staan, bereiden we iedereen voor op de kansen ťn uitdagingen die ze in die wereld gaan tegenkomen. Want wij brengen de wereld dichtbij.

Samenwerking met de omgeving & internationalisering

Leren vindt ook buiten klaslokalen plaats. Daarom organiseren we excursies, bedrijfsbezoeken, workshops en laten we leerlingen deelnemen aan challenges en wedstrijden. Onze leerlingen krijgen dan de kans om praktijkervaring op te doen en te leren van professionals in verschillende vakgebieden. Zo werken we als Brainportschool nauw samen met lokale bedrijven en instellingen.

Daarnaast helpt internationalisering leerlingen omgaan met diversiteit en culturele verschillen. Tijdens de reisweek verkennen leerlingen nieuwe culturen en bestemmingen. Of het nu gaat om een historische stad in Nederland of een exotische locatie in het buitenland, de reisweek biedt een unieke leerervaring. Ook is het voor leerlingen mogelijk om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma met een school in Spanje, La Salle Figueres. Dit bevordert niet alleen taalvaardigheid, maar ook begrip en vriendschap tussen culturen. Bij tweetalig onderwijs vinden we dit ook van belang en organiseren we reizen naar Engelstalige landen waar leerlingen hun taalkennis in de praktijk kunnen brengen.
Brainport
Workshops
Wedstrijden & challenges
Reisweek
Uitwisseling Spanje
TTO reis
Samenwerking omgeving
Excursies en bedrijfsbezoeken

Wereldburgerschap

Bij het Varendonck College streven we ernaar om onze leerlingen wereldburgers te maken. We richten ons op verschillende aspecten.
 • Week van Respect: Tijdens de Week van Respect besteden we extra aandacht aan begrip, tolerantie en respect voor elkaar. We organiseren workshops, discussies en activiteiten om bewustzijn te creŽren en een positieve sfeer te bevorderen.
 • Dag tegen Pesten: Op de Dag tegen Pesten staan we stil bij de impact van pestgedrag en moedigen we leerlingen aan om op te komen voor elkaar. Samen creŽren we een veilige omgeving.
 • GSA (Gender and Sexuality Alliance): Onze GSA is een plek waar leerlingen zichzelf kunnen zijn, ongeacht hun seksuele oriŽntatie of genderidentiteit. We organiseren bijeenkomsten, voorlichting en activiteiten rondom deze thema's. We besteden extra aandacht aan Paarse Vrijdag, Valentijnsdag en Coming-Outday.
 • Goede Doelen: Bij het Varendonck College geloven we in het belang van vrijwilligerswerk en solidariteit. We organiseren acties voor lokale goede doelen.
 • Globaland: Globaland is ons educatieve programma over wereldwijde vraagstukken. Leerlingen leren over klimaatverandering, armoede, mensenrechten en duurzaamheid.

Voor en door leerlingen

We moedigen leerlingen aan om actief bij te dragen aan onze schoolgemeenschap. Hier zijn enkele manieren waarop leerlingen een verschil maken:
 • Mini-mentoren: Onze oudere leerlingen fungeren als mini-mentoren voor jongere leerlingen. Ze bieden begeleiding, delen hun ervaringen en helpen bij de overgang naar de middelbare school.
 • Leerlingenraad: De leerlingenraad vertegenwoordigt de stem van alle leerlingen. Ze organiseren bijeenkomsten, bespreken schoolbeleid en zetten zich in voor positieve veranderingen.
 • Klankbordgroep: Deze groep bestaat uit leerlingen die hun mening en ideeŽn delen om projecten te verbeteren en te zorgen dat het aansluit bij de behoeften van de medeleerlingen. Ze bieden een fris perspectief en zorgen voor draagvlak. Het is een manier om leerlingen actief te betrekken bij hun eigen leeromgeving en onderwijsverbeteringen.
 • School Stewards: Deze leerlingen zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van de schoolomgeving. Ze zorgen voor netheid, recyclen en bevorderen duurzaamheid.
 • Hulp bij activiteiten: Leerlingen zijn betrokken bij verschillende schoolactiviteiten, zoals open dagen, ouderavonden, sportdagen en feesten. Ze helpen bij de organisatie en maken deze evenementen tot een succes.

Activiteiten op het Varendonck College

 • Brugklasactiviteiten: Voor nieuwe brugklassers organiseren we speciale introductiedagen. Zo leren ze elkaar beter kennen en voelen ze zich snel thuis op school.
 • Schoolfeest: Dansen, lachen en herinneringen maken: ons schoolfeest is een hoogtepunt voor alle leerlingen.
 • Feestdagen: Op het Varendonck College vieren we feestdagen met speciale activiteiten. Denk aan sinterklaas, kerst en carnaval. Samen maken we deze dagen extra bijzonder.
 • Laatste Schooldag: De laatste schooldag, ook wel LSD genoemd, is een traditie op het Varendonck College. Onze leerlingen organiseren zelf deze dag. Op deze wijze nemen ze afscheid van de school, de docenten en hun klasgenoten.
Brugklasactiviteiten
Feestdagen
Schoolfeest
Laatste schooldag (LSD)

Kunst en Cultuur

Cultureel kunstzinnige vorming (CKV)
Wij willen leerlingen kennis laten maken met kunst en cultuur door de leerlingen zoveel mogelijk te laten zien en te laten ervaren. Die ervaringen staan niet op zichzelf; reflectie op hun culturele ervaringen en die van klasgenoten zijn een essentieel onderdeel van het programma.

In de bovenbouw krijgen alle leerlingen het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). De leerlingen verkennen en ervaren verschillende kunstdisciplines en verwerken hun ervaringen in diverse werkstukken. Via www.ckv.varendonck.nl kan het lesmateriaal van havo/vwo bekeken worden. Op het vmbo werken de leerlingen met de methode 'Contrast' waarin alle kunstdisciplines aan bod komen. In de methode werken we aan een theoretische basis om daarna met diverse praktische opdrachten aan het werk te gaan. Daarnaast maken de leerlingen een tijdschrift over zichzelf en hun kunstzinnige en culturele interesses en ervaringen.

Atelier Varendonck
Meerdere keren per jaar organiseren we Atelier Varendonck. Deze middagen vinden afwisselend plaats op onze locatie in Asten en onze locatie in Someren. Tijdens Atelier Varendonck zijn Šlle leerlingen van het Varendonck College welkom om zelf creatief aan de slag te gaan of om deel te nemen aan een van de gevarieerde workshops die worden aangeboden. We maken er steeds een gezellige middag van met een muziekje op de achtergrond en een kopje thee met iets lekkers. Kom jij ook meedoen tijdens de volgende editie van Atelier Varendonck?! Je kunt je intekenen via 'activiteiten' in Magister.

Leerlingen van beide locaties kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan de musical, Donckiepop en Podium Varendonck.

Musical
De musical vindt ťťns in de twee jaar plaats. De repetities worden op onze havo/vwo-locatie in Asten georganiseerd. Leerlingen en docenten kunnen meedoen als acteur, orkestlid of backstage (techniek-)hulp. In juni vindt er een vierdaagse uitvoering in de Ruchte te Someren plaats.

Donckiepop
Donckiepop nodigt leerlingen uit om hun talent in beeldende- en podiumkunsten te ontplooien. Donckiepop is een jaarlijks festival, georganiseerd voor en door de leerlingen. In een wervelende show, gericht op muziek, beeldend, theater en dans, wordt een festival neergezet voor jong en oud. Ook leerlingen van groep 8 nodigen we uit. Iedereen is bij deze uitgenodigd om dit spektakel te komen bijwonen!

Podium Varendonck - Deel je talent!
Voor alle leerlingen met een creatief talent (op gebied van bijvoorbeeld dans, zang of beeldend) organiseren we jaarlijks een open podium. Klik hier voor de trailer.

Schouwburgprogramma
Jaarlijks organiseren we een aantal schouwburgbezoeken voor havo/vwo CKV-leerlingen om de kwaliteit van hun culturele activiteiten te waarborgen. De leerlingen kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief intekenen op een gevarieerd aanbod aan voorstellingen. Het programma richt zich op verschillende disciplines zoals dans, muziek, cabaret en toneel. De school zorgt voor begeleiding en vervoer.


CJP
Alle leerlingen krijgen in periode 1 een digitale CJP Cultuurkaart. Met deze pas krijgen ze korting op tal van culturele activiteiten.  
De financiering van kunstzinnige en culturele activiteiten op onze school gebeurt voor een groot deel uit de gelden van het CJP.

Cultuur coŲrdinatoren Someren: Sanne Verstappen-van Bussel en Freek Hoogendoorn
Cultuur coŲrdinatoren Asten: Annemarie van Kimmenade en Brigit Verkuyten

Atelier Varendonck
Excursies
Samenwerking met de omgeving
Musical
Donckiepop
Podium Varendonck

Sport en beweging

Bewegen is heel erg belangrijk! Daarom organiseren we, naast de normale gymlessen, ook sportdagen en clinics. Verder organiseert Leef Someren! nog andere sport- en bewegingsactiviteiten waaraan je kunt deelnemen, zoals bijvoorbeeld de Color Run en Olympic Moves. Olympic Moves biedt leerlingen de kans om samen met klasgenoten plezier te hebben in sport en bewegen. Leerlingen kunnen meedoen aan maar liefst achttien sporten, waarbij ze strijden voor een finaleplek tijdens The School Final. Vorig schooljaar werd ons hockeyteam Nederlands kampioen!
Olympic Moves
Color Run
Clinics

Techniek en technologie op het Varendonck College

Technologie en techniek zijn essentieel voor de ontwikkeling van onze leerlingen en hun vermogen om zich aan te passen aan een snel veranderende wereld. Door technologie en techniek te integreren in het onderwijs, leren leerlingen omgaan met computers, software, internet en andere digitale hulpmiddelen. Daarnaast stimuleert technologie creativiteit en innovatie. Leerlingen kunnen nieuwe oplossingen bedenken, producten ontwerpen en problemen analyseren met behulp van technologische tools zoals programmeren, 3D-printen, robotica en elektronica. Bovendien bereidt technologie en techniek leerlingen voor op diverse loopbaantrajecten en vergroot het hun kansen op de arbeidsmarkt. Het daagt hen uit om problemen op te lossen, logisch te redeneren en complexe vraagstukken te analyseren, wat hen niet alleen op school, maar ook in het dagelijks leven en in hun toekomstige carriŤre helpt.

Dutch Technology Festival
Onderzoeken, Ontwerpen, Ondernemen
Kunst, technologie en maatschappelijke thema's