Open Dag
Sinds een paar jaar is op het Varendonck College het atheneum tweetalig. In de onderbouw betekent dat dat minimaal 16 van de 32 wekelijkse lessen in het Engels worden gegeven. Dat is wennen en is zo tegen de herfstvakantie, niet meer dan normaal. Het doel is om uiteindelijk in het Engels te communiceren als de Engelsen, wat ambitieus, maar zeker haalbaar is.

Atheneum is een vorm van Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (vwo). Leerlingen met een vwo-advies van de basisschool hebben op het Varendonck College de keus om in te schrijven voor het tweetalig gymnasium, of voor vwo/havo (niet tweetalig), of dus voor het tweetalig atheneum.

Wij laten al onze eersteklassers in vwo/havo een toets van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit maken. Uit die test blijkt dat een aantal atheneum leerlingen zelfs meer kunnen dan 'gewoon' het atheneum. Deze leerlingen bieden wij onze TOM-training aan. TOM staat voor Traject Op Maat; leerlingen gaan, na een gezamenlijke inleiding, aan de slag met zaken die hen interesseren, maar dan wel op een niveau wat bij hen past. Ieder jaar, bij de presentaties, staan wij versteld van wat zij hebben geleerd.

Net als onze vwo/havo en gymnasium klas krijgen de eerstejaars atheneum leerlingen twee perioden het vak Onderzoek & Ontwerpen. Met dit vak wordt het Technasium belichaamd. Na de twee projecten weten zowel de leerlingen, als de Technasium docenten of deze stroom iets voor hen is. Atheneum leerlingen kunnen er dan voor kiezen om over te stappen naar het Technasium, f dat ze beide opleidingen willen combineren. Het laatste staan we alleen sterk gemotiveerde en goed presterende leerlingen toe. Leerlingen krijgen hiermee wel de gelegenheid om twee unieke opleidingen te combineren. Het Varendonck College is n van de weinige scholen in Nederland waar dit kan.